RSLH ry - Rauman Seudun Lintuharrastajat ry

dsc08417_unaja_pntt_

Miten harrastuksen alkuun?

Lintuharrastus on hauskaa ja halpaa. Lintuja voi harrastaa kuka vain missä vain ja tapoja harrastaa on melkein yhtä paljon kuin harrastajia. Harrastuksen aloittamista helpottaa kokeneiden lintuharrastajien seurassa retkeily, sillä heidän avullaan muun muassa lintujen tunnistusta on helppo ja hauska opetella. Siksi RSLH:n jäsenenä varsinkin aloitteleva lintuharrastaja voi saada enemmän irti harrastuksestaan!

Lintujen tarkkailu

Lintuja on lähes kaikkialla. Oma pihapiiri tai lähipuisto voivat tarjota yhtä mukavia lintujentarkkailuhetkiä, kuin kauemmas linturetkille lähteminenkin. Aluksi lintujen tarkkailuun riittää kiikarit, hyvä lintukirja ja havaintovihko havaintojen kirjaamista varten. Lintujen opettelu vie vuosia, joten ei kannata tuskastua, vaikka ei kaikkia lintuja heti opikaan. Aloittelevankin lintuharrastajan kannattaa muistaa, että on parempi jättää lintu kokonaan määrittämättä, kuin määrittää se väärin siksi, ettei nähnyt riittävän hyviä tuntomerkkejä. Havaintojen kirjaaminen on olennainen osa harrastusta. Vain kirjattua havaintoa voidaan käyttää hyödyksi suojelussa ja lintukatsausten teossa.

Linnunpönttöjen rakentaminen

dsc08417_unaja_pntt_

 
 

Pihapiiriin sijoitetut pöntöt tuovat lintuperheen elämän lähelle. Talousmetsissä on pulaa kolopuista, joten linnut tarvitsevat pönttöjä pesintäänsä myös metsissä. Pesinnän lisäksi linnut käyttävät pönttöjä yöpymiseen myös talvella ja kylmänä pakkasyönä pöntön tarjoama suoja voi pelastaa linnun hengen.


Eri linnuilla on erilaiset vaatimukset pöntön ominaisuuksien suhteen, mutta joitain ominaisuuksia vaaditaan kaikilta pöntöiltä.Hyvä pönttö on vedoton, tiivis ja rakennettu käsittelemättömästä raakalaudasta tai pyöreästä puupölkystä. Pönttöön kannattaa tehdä avattava katto, jota kautta pönttö on helppo puhdistaa. Avattavaa pohjaa ei suositella, sillä ennemmin tai myöhemmin sen kiinnitys pettää ja pahimmassa tapauksessa linnun pesintä epäonnistuu ja poikaset saattavat kuolla maahan pudotessaan. Pöntön pohja on rakennettava pöntön sisään, jottei vesi pääse kastelemaan pohjaa. Pohjan kastuminen vähentää pöntön käyttöikää ja pahimmassa tapauksessa vesi imeytyy pesärakenteisiin. Pohjaan kannattaakin porata reikiä, jotta mahdollisesti pönttöön päässyt kosteus valuu pois pöntöstä. Istumaortta ei pönttöön sovi tehdä, sillä se helpottaa petojen pääsyä pöntön suuaukolle. Pönttö kannattaa ripustaa puuhun kestävällä narulla rautalangan sijaan. Pönttöjen rakennusohjeita löydät muun muassa BirdLifen sivuilta.

 

Pönttöjä huolletaan vuosittain. Pönttö puhdistetaan pesinnän jälkeen joko heti syksyllä tai vasta ensimmäisten pakkasten jälkeen, jolloin vältytään lintukirppujen puremilta. Pöntön kiinnitysnarua löysätään, jottei se ala puristaa kasvavaa puunrunkoa. Tämä myös lisää pöntön käyttöikää, sillä liian kireällä oleva kiinnitysnaru hajottaa lopulta pöntön. Rikkoontuneet pöntöt voidaan korvata uusilla tai niitä voidaan paikkailla esimerkiksi käpytikan vierailun jäljiltä. Hyvin rakennettu ja huollettu pönttö kestää luonnossa vuosikausia ja tarjoaa kesästä toiseen pesimämahdollisuuden linnuille!

Muistathan, että pönttöjen ripustamiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Lintujen talviruokinta

dsc08343_unaja_Lintujen ruokintapaikoilla on talvisin vilskettä ja vilinää. Pähkinät ja auringonkukansiemenet kelpaavat lähes kaikille lajeille. Kauraa voi tarjota keltasirkuille ja hirssiä muun muassa varpuselle ja pikkuvarpuselle. Rastaat, tilhet ja taviokuurnat syövät mielellään hedelmiä ja marjoja, joita voi tarjota joko tuoreena tai kuivattuna.

Talviruokintapaikan tarkkailu on hauskaa ja palkitsevaa. Lintujen tarkkailu on helppo aloittaa ruokinnalla vierailevista lajeista, sillä lajimäärä ei ole kovin suuri ja linnut viettävät suuren ajan päivästä ruokinnalla. Ruokinnalla käyvistä lajeista ja yksilömääristä on kiinnostavaa pitää kirjaa. Kuinka monta keltasirkkua oli parhaimmillaan samanaikaisesti ruokinnalla, miten monta lajia tänä vuonna hyödynsi ruokintaa, milloin nähtiin ensimmäinen urpiainen…

Talviruokintaa kannattaa aloitta jo loppusyksyllä. Pitää muistaa, että kerran aloitettua ruokintaa ei saa lopettaa kesken, vaan sitä pitää jatkaa kevääseen asti!

Lisää tietoa lintuharrastuksen aloittamisesta

Lisätietoja lintuharrastuksen aloittamisesta saa BirdLifen Lintuharrastuksen perusteista ja uusille jäsenille toimitettavasta Kuukkelin kaltaiset -oppaasta.