RSLH ry - Rauman Seudun Lintuharrastajat ry

Näin ilmoitan havainnon

tiira-www-vari_85pxLintuhavainnot ovat lintujen ja lintupaikkojen suojelun perusta. Liki reaaliajassa toimiva Tiira-järjestelmä on myös harrastajan korvaamaton ja innostava tietopankki, josta löytyvät muun muassa  kevään ensisaapujat, kerääntyjät ja ruokintapaikkojen vieraat ja monia muita tietoja. Tiiraa voi käyttää omana havaintopankkinaan, jonne havainnot kannattaa tallentaa heti retken jälkeen – tai nykytekniikalla jopa jo retken aikana.

Järjestelmään voi kirjautua, vaikka ei olisi minkään lintuyhdistyksen jäsen. Mutta jäsenenä näet Tiirasta enemmän ja tarkemmin havaintotietoja! Jäsenmaksullasi osallistut myös Tiiran ylläpitoon. Jäsenenä kirjautumiseen tarvitset jäsennumerosi, jonka löydät Tiira-jäsenlehden osoitekentästä. Uutena jäsenenä voit kysyä sitä BirdLife Suomen toimistosta toimisto(at)birdlife.fi.

Tiiraan voi havaintojaan ilmoittaa kuka tahansa. Kaikki havainnot ovat tervetulleita, ja ainoa kriteeri on havaintojen oikeellisuus.

Linturetkelle lähdettäessä kannattaa mukaan ottaa havaintovihko havaintojen muistiin kirjaamista varten. Havaintovihosta tiedot on helppo siirtää Tiiraan, ja vihkoa selaillessa jälkeenpäin on myös mukava muistella retkeä.

Havaintovihkoon kirjoitetaan retken ajankohta (päivämäärä, vuosi ja mielellään myös kellonaika) sekä tarkka paikka ja mukana olleet havainnoijat.

Lintuhavaintoon kuuluvat oleellisesti laji, päivämäärä, tarkka havaintopaikka ja havaitsijat!

Tärkeä tieto on myös se, mitä lintu teki eli oliko lintu paikallinen (lyhenne p) vai matkalennossa (lyhenne m). Lisätiedot linnun sukupuolesta (koiras eli k, naaras eli n) tai iästä kirjataan myös, jos ne voitiin määrittää.

Havaintojen kirjaamisessa käytetään paljon vakiintuneita lyhenteitä, mikä lyhentää tekstiä. Käytetyt lyhenteet löytyvät tästä linkistä Birdlifen sivustolta.

Kaikki RSLH:n alueelta Tiiraan tallennetut havainnot päätyvät automaattisesti yhdistyksemme käyttöön. Tiiran sivuilla on järjestelmän yksityiskohtaiset käyttöohjeet, mutta ongelmatilanteissa voit aina ottaa yhteyttä RSLH:n hallituksen jäseniin tai yhdistyskäyttäjiin, ks. Yhdistys.

Ilmoita ainakin nämä!

Tiiraan saa ilmoittaa kaikki havaintonsa, sillä se toimii samalla myös jokaisen käyttäjän omana päiväkirjana. Mutta jos ei viitsi tai halua ilmoittaa kaikkia havaintojaan, niin alasivulta löytyvästä listasta selviää, mitä havaintoja yhdistys toivoo vähintään ilmitettavan.

Jos havaitsemasi laji puuttuu listasta, niin kyseessä on alueemme suurharvinaisuus! Sellaisesta lajista pyydämme ilmoitusta mahdollisimman nopeasti, vaikkapa soittamalla jollekin yhdistyksen hallituksen jäsenelle.

Muuttohavaintojen kohdalla ”ensimmäiset” tarkoittaa kevään ensimmäisiä ja ”viimeiset” syksyn viimeisiä havaintoja. Myös kerääntymätiedot ovat tärkeitä, niistä selviää muun muassa muuton kulku. Kerääntymien osalta suluissa oleva lukumäärä on minimi, ilmoitathan ainakin sitä suuremmat parvet!

Listassa mainitaan myös, mistä lajeista tehdyt havainnot edellyttävät joko valtakunnallisen rariteettikomitean (RK) tai alueharvinaisuustoimikunnan hyväksyntää ennen kuin ne ovat julkaisukelpoisia. AHT-käsittelyn alaisista lajeista on erillinen lista AHT-sivuilla, josta voi myös ladata havaintoilmoitukseen tarvittavan lomakkeen.

Mutta kaikki havainnot ovat siis aivan yhtä tervetulleita, etenkin vähän retkeillyillä alueilla. Siellä yksittäisetkin havainnot voivat olla arvokkaita kaavoitettaessa uutta asuinaluetta tai päätettäessä jonkin järven kunnostustoimenpiteistä. Lisäksi linnustossa on tapahtunut ja tapahtuu jatkossakin yllättäviä muutoksia ja jopa tavalliset lajit ovat vähentyneet nopeasti. Se, että yhdistysten havaintoarkistoissa on riittävästi materiaalia myös tällaisista lajeista, on erittäin tärkeää kun joudutaan pohtimaan harvinaistumisen syitä ja mahdollisia toimenpiteitä kannan elvyttämiseksi.