RSLH ry - Rauman Seudun Lintuharrastajat ry

Laulujoutsen on Vuoden lintu 2014. Kuva: Seppo Kivislahti.

Laulujoutsen – Vuoden lintu 2014

BirdLifen Vuoden lintu 2014 on kansallislintumme laulujoutsen (Cygnus cygnus). Viimeksi lajin kantaa selvitettiin vuonna 2004, jolloin Suomessa pesi 4 600–6 000 laulujoutsenparia (Linnut 3/2006: 15–16). Tämänhetkinen kannanarvio on noin 10 000 paria, mutta arviota on tarkoitus tarkentaa tämän vuoden uusintakartoituksella. Samalla saadaan tietoa laulujoutsenkannan viimeaikaisesta kasvunopeudesta eri puolilla maata.Laulujoutsen on Vuoden lintu 2014. Kuva: Seppo Kivislahti.

Tietoa Vuoden linnusta kokoavat alueelliset jäsenyhdistykset ja jokainen lintuharrastaja voi osallistua kirjaamalla laulujoutsenhavaintonsa Tiira-havaintotietokantaan. Erityisen arvokkaita ovat pesimäaikaiset ja poikuehavainnot, jotka olisi suotavaa kirjata mahdollisimman tarkasti (linnun tarkka paikka ja yksilömäärä). Kuitenkin myös havainnot pesimättömistä linnuista ovat tärkeitä kannanarviota laadittaessa – kaikki laulujoutsenhavainnot siis Tiiraan!

Rauman seudulla jokaiselle alueen järvelle olisi tarkoitus löytää vastuuhenkilö tarkistamaan järven tilanne. Ilmoittautumiset ottaa vastaan RSLH:n laulujoutsenvastaava Seppo Kivislahti, 044 996 1365. Jos mieleesi tulee hyviä ideoita laskennan sujuvoittamiseksi tai halua hoitaa esimerkiksi tietyn kunnan/alueen laskenta tai laskennan vastuu, niin kaikki asiaan liittyvä on tervetullutta.

Lisätietoa: http://www.birdlife.fi/vuodenlintu/