RSLH ry - Rauman Seudun Lintuharrastajat ry

maalisKOHDERihtniemiRS muoks web

Linturetkikohteet – Pyhäranta

Pyhäranta, Rihtniemi

maalisKOHDERihtniemiRS muoks webSelkämerelle työntyvä Pyhärannan Rihtniemi on oivallinen paikka seurata vesilintujen muuttoa. Rihtniemen lintutornista avautuu hyvä näköala vesilintujen muuttoväylälle. Myös lokit ja kahlaajat ovat hyvin esillä niemen ohi matkaavien muuttolintujen joukossa. Rannikkolinjaa seurailevia petolintuja tavataan niin ikään säännöllisesti. Keväällä niemen sesonki alkaa jäiden lähtiessä merilokkien ja harmaalokkien sekä haahkojen, kyhmyjoutsenten ja isokoskeloiden muutolla. Sitten on merimetsojen, pilkkasiipien ja mustalintujen vuoro. Allien jälkeen tulevat kuikkalinnut. Kuovit ovat huhtikuun loppupuolen näkyvimpiä kahlaajia. Toukokuussa niemen ohi taivaltaa tuhansia punakuireja, pikkukuoveja, suokukkoja ja eri vikloja. Muuttoajan sää säätelee kahlaajien esiintymisen runsautta.

Kesällä niemellä on hiljaisempaa, mutta sulkimaan muuttavia haahkoja ja pilkkasiipiä seudulla näkee paljon kesäkuussakin. Kesän kypsyessä niemen rantoja mittailevat muuttokahlaajat: harvinaisia isosirrejä ja pulmussirrejäkin säännöllisesti. Syksyllä vesilintujen muutto ajoittuu pitkälle ajalle, mutta Rihtniemi on tällöin erinomainen paikka myös vaelluslintujen seuraamiseen. Vaeltavat tiaiset, tikat, tilhet, taviokuurnat, pähkinänakkelit ja pähkinähakit tuntuvat suorastaan pakkautuvan niemelle. Harvinaisena läpimuuttajana Suomessa tavattava arktinen kyhmyhaahka on Rihtniemen jokavuotinen vieras, keväällä huippuaikaan melkein päivittäinen. Sepelrastas ja mustaleppälintu ovat Rihtniemen vakiovieraita. Syksyisin siellä poikkeaa itäisiä uunilintuja. Lintutornin ja ulapan lisäksi lintuja kannattaa etsiskellä Rihtniemen rannan tyrnikasvustoista ja tienvarren kulttuurimaisemista. (Markku Lappalainen, TS 26.4.1997)

Ajo-ohje
Aja vt 8:aa 6,9 km Raumalta vt 8:n ja vt 12:n risteyksestä. Käänny Pyhärannantielle nro 1960 kyltin Reila 11 mukaan. Aja n. 10 km ja käänny Rihtniementielle kyltin Rihtniemi 4 mukaan. Aja 4,4 km ja jatka tien haarautuessa vasempaan kyltin Haurlahti mukaan. Aja tietä 4,2 km linkkimastolle asti. Pysäköintialue on maston kohdalla tien vasemmalla puolella. Pysäköintialueen ja rannan välistä vasemmalle lähtevä polku johtaa kolmikerroksiselle lintutornille, ja aivan pysäköintialueen edessä on suuremmallekin havainnoijajoukolle riittävä matala lintulava. GPS-koordinaatit: 6788665:3192825 lintutorni, GPS-koordinaatit: 6788743:3192954 lintulava.

Kansalaisen karttapaikka / Rihtniemen torni

Kansalaisen karttapaikka / Rihtniemen lintulava

 

Rihtniemen lintulava Juha Salminen 2014 web laajakulma