RSLH ry - Rauman Seudun Lintuharrastajat ry

Kartoita uhanalaisen peltosirkun reviirejä

bl-embhorPeltosirkku (Emberiza hortulana) on avointen pelto- ja kulttuuriympäristöjen laji, jonka maailmankanta on romahtanut vain muutamassa vuosikymmenessä. Suomessa tämä aikoinaan runsas pensaikkoisten pellonreunojen tyyppilintu on häviämisen partaalla, ja luokitellaan äärimmäisen uhanalaiseksi (CR).

Peltosirkku on BirdLife Suomen vuoden lintu 2020, mikä tarkoittaa, että kaikki vanhat peltosirkkureviirit tulisi tarkistaa lajin pääasiallisena lauluaikana eli toukokuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin! Oheisesta linkistä löydät kartan Satakunnassa tarkistettavista kohteista:

https://tiedostot.birdlife.fi/peltosirkku/www-embhor-satakunta.jpg

Tärkein ohje: Kirjaa kaikki havainnot mahdollisimman yksityiskohtaisesti Tiiraan!

Älä säästele lisätietokenttiä, vaan kerro mahdollisimman tarkkaan, minkä ajan, millä alueella ja kuinka kattavasti olet havainnoinut. Myös nollahavainnot ovat tärkeitä, etenkin jos teet esim. tietyn peltoaukean kattavan inventoinnin. Jos löydät yhden laulavan linnun, kannattaa pyrkiä varmistamaan, onko samalla alueella muita reviirejä, koska peltosirkkukoiraat muodostavat usein lauluryhmiä.

Peltosirkun haikean heliseväsointisen, kaksiosaisen laulunsäkeen ”sri-sri-sri-sri-sri dry-dry-dry” voit kuunnella ja opetella tunnistamaan oheisista linkeistä:

Tietoa peltosirkusta ja ohjeita kartoituksiin BirdLife Suomen sivuilla:

 

RSLH kartta 1