RSLH ry - Rauman Seudun Lintuharrastajat ry

Laulujoutsen on Vuoden lintu 2014. Kuva: Seppo Kivislahti.

Laulujoutsen – Vuoden lintu 2014

BirdLifen Vuoden lintu 2014 on kansallislintumme laulujoutsen (Cygnus cygnus). Viimeksi lajin kantaa selvitettiin vuonna 2004, jolloin Suomessa pesi 4 600–6 000 laulujoutsenparia (Linnut 3/2006: 15–16). Tämänhetkinen kannanarvio on noin 10 000 paria, mutta arviota on tarkoitus tarkentaa tämän vuoden uusintakartoituksella. Samalla saadaan tietoa laulujoutsenkannan viimeaikaisesta kasvunopeudesta eri puolilla maata.Laulujoutsen on Vuoden lintu 2014. Kuva: Seppo Kivislahti.

Tietoa Vuoden linnusta kokoavat alueelliset jäsenyhdistykset ja jokainen lintuharrastaja voi osallistua kirjaamalla laulujoutsenhavaintonsa Tiira-havaintotietokantaan. Erityisen arvokkaita ovat pesimäaikaiset ja poikuehavainnot, jotka olisi suotavaa kirjata mahdollisimman tarkasti (linnun tarkka paikka ja yksilömäärä). Kuitenkin myös havainnot pesimättömistä linnuista ovat tärkeitä kannanarviota laadittaessa – kaikki laulujoutsenhavainnot siis Tiiraan!

Rauman seudulla jokaiselle alueen järvelle olisi tarkoitus löytää vastuuhenkilö tarkistamaan järven tilanne. Jotta pysymme Rauman seudun kartoitustilanteessa ajantasalla, on laulujoutsenprojektia varten luotu järvilistasta Doodle-sivu. Se löytyy osoitteesta
 
http://doodle.com/hgxiwa3v7pgzhc5u
 
Doodle toimii sekä varauslistana että ilmoituksena siitä, että tietyllä järvellä on käyty. Kun siis suunnittelet käyväsi tai olet jo käynyt jollakin vesistöllä ja todennut siellä laulujoutsenen pesinnän (tai sen puutteen), käy laittamassa nimesi Doodle-sivulle ja ruksaamassa käymäsi paikat. Voit myöhemmin palata muokkaamaan omaa riviäsi ja ruksata lisää paikkoja, jotka olet tarkastanut.
 
Paikkoja on paljon (96), ja ne ovat aakkosjärjestyksessä kunnittain: EJ = Eurajoki, RA = Rauma, RA (KO) = ent. Kodisjoki, RA (LA) = ent. Lappi, PY = Pyhäranta. Koko listan saa näkyviin klikkaamalla nappia ”Show all 96 options”.

Yleisövihjeitä pesivistä laulujoutsenista otetaan myös mielellään vastaan; niitä voi ilmoittaa laulujoutsenvastaava Seppo Kivislahdelle sähköpostilla (seppo.kivislahti (at) gmail.com) tai puhelimitse (044 996 1365). Mainitse ainakin kunta ja tarkempi paikan- ja vesistön nimi. Koordinaatit ovat toki erinomainen lisätieto, mutta karttanimilläkin päästään varmasti eteenpäin.

Muistakaa myös tallentaa kaikki laulujoutsenhavaintonne Tiiraan! Alla kolme esimerkkiä laulujoutsenhavainnoista, jotka kaikki ovat kartoituksen kannalta yhtä arvokkaita:
 
Laulujoutsen, 2, pysrev, emo hautoo pesällä
Laulujoutsen, 0, ei pesintää
Laulujoutsen, 7, 2 aikuista 5 poikasta
 
Muistakaa siis retkeillessänne huomioida Vuoden Lintumme laulujoutsen. Suuret kiitokset jo etukäteen kaikille, jotka osallistuvat laulujoutsenen pesimäkannan selvittämiseen!

Lisätietoa: http://www.birdlife.fi/vuodenlintu/