RSLH ry - Rauman Seudun Lintuharrastajat ry

Talvehtivat vesilinnut lasketaan 1.-7.1.2020

Suomen talvehtivat vesilinnut lasketaan 1.-7.1.2020 osana Euroopanlaajuista selvitystä. Ensimmäisen kerran vesilintujen talvikannat arvioitiin Suomessa vuonna 2016. Kuten edelliselläkin laskentakerralla, on tulevan laskentakauden tulokset tarkoitus julkaista Linnut-vuosikirjassa paikallisyhdistyksittäin. Laskentojen avulla tutkitaan muun muassa kantojen ja talvilevinneisyyden muutoksia ja tunnistetaan vesilinnuille tärkeimmät talvehtimisalueet. Tulokset ovat tärkeitä esimerkiksi suojelualueverkoston täydentämisessä, mutta myös osana paikallista linnustonseurantaa.
 
Laskentoja koordinoivat valtakunnallisesti BirdLife Suomi, Luonnontieteellinen keskusmuseo ja Suomen ympäristökeskus.
Rauman seudun laskentoja koordinoi aluevastaava Kalle Haapala.
 
Laskentojen yleisohjeet löytyvät alla olevasta linkistä, mutta tärkeimpiä kohtia on listattu alla.
 
Miten osallistut?
  • Retkeile vesistöjen äärellä 1.-7.1.2020, laske vesilinnut valitsemistasi paikoista ja kirjaa havainnot Tiiraan.
  • Ennen laskentaa kannattaa katsoa Tiirasta, mistä päin ei ole vielä kirjattu vesilintuhavaintoja ja valita retkikohde sen mukaan.
  • Jos sinulla on talvilintulaskentareitti, sillä tehdyt havainnot kelpaavat, vaikka laskenta olisikin tehty ennen vuodenvaihdetta.
  • Birdlifen jäsenyhdistykset koordinoivat laskentoja joillain alueilla. Tarkista siis, onko yhdistykselläsi esimerkiksi lista kohteista, jolta voit varata itsellesi laskenta-alueen!
Miten havainnot kirjataan Tiiraan?
  • Kirjaa kaikki havainnointipaikasta havaitsemasi vesilinnut (mukaan lukien nokikana ja ruokkilinnut) Tiiraan.
  • Valitse linnun tilaksi “p_vll”, joka kertoo, että kyseisestä pisteestä on laskettu kaikki siitä havaitut paikalliset vesilinnut. Muista merkitä tila kaikkiin pisteestä tehtyihin havaintoihin.
  • Jos johonkin pisteeseen ei näy ainuttakaan paikallista vesilintua, kirjaa havainto ”vesilintu 0 p_vll” (lajiksi vesilintu, lukumääräksi 0, tilaksi p_vll).
  • Jokainen kirjattu havainto, myös nollatieto, on tärkeä!
Onnistuneita laskentoja!