RSLH ry - Rauman Seudun Lintuharrastajat ry

Talvilintulaskenta Virva web

Talvilintulaskennat 2022/23

Talvilintujen laskentakausi alkaa taas marraskuun alussa!

Talvilintulaskenta on mukavaa ja varsin helppoa, joten kannattaa liittyä mukaan, jos sinulla ei vielä ole reittiä laskettavanasi. Talvilintulaskenta suoritetaan siten, että kierretään kävellen tai hiihtäen vuosittain samana pysyvä reitti, jonka varrelta lasketaan kaikki havaitut linnut ja nisäkkäät. Laskennan jälkeen lajikohtaiset lukumäärät ilmoitetaan Luonnontieteelliselle keskusmuseolle Laji.fi-palvelun Vihko-järjestelmässä.

 

Erityisen suositeltavaa on ottaa vastuulleen jonkin aikaisemmin kymmeniä kertoja lasketun reitin laskeminen. Lisätietoja laskennoista löydät talvilintuseurannan nettisivuilta ja RSLH:n alueen reiteistä täältä.

 

Myös uusien reittien perustaminen on sallittua ja toivottavaa, etenkin sellaisilla seuduilla, joilla ei ole vanhoja reittejä vapaana. Erityisesti kannustetaan perustamaan reittejä metsiin ja vesistöjen äärelle. Jos kiinnostuit reitin laskemisesta, ota yhteyttä Luonnontieteellisen keskusmuseon linnustonseurantaan sähköpostilla (linnustonseuranta@helsinki.fi) tai kysy lisää kotiyhdistyksesi talvilintuvastaavalta! Kokeneilta laskijoilta voi myös kysellä, jos pääsisit mukaan tutustumaan laskentaan.

 

Ihanteellista olisi laskea reitti joka vuonna ja kaikkina kolmena laskentakautena, mutta laskentakäytäntö on sen verran joustava, että yksittäisen vuoden tai kauden jääminen väliin ei ole erityisen haitallista. Siksipä ei kannata jättää ottamatta reittiä laskettavaksi vain siksi, ettei ole varma ehtiikö laskea joka laskentakertaa.

Talvilintulaskenta Virva web

Alkavan talven 2022/23 kolme laskentakautta ovat seuraavat: 

SYYSLASKENTA 1.11. – 14.11.
TALVILASKENTA 24.12. – 8.1.
KEVÄTLASKENTA 21.2. – 6.3.
 
Tarkemmat laskentaohjeet, linkki havaintojen tallennusjärjestelmään, lista vapaista reiteistä, sekä kooste viime talven tuloksista löytyvät osoitteesta https://www.luomus.fi/fi/talvilintulaskennat.
 
 
 
RSLH:n alueella talvilintulaskentareittejä on 15. Reitit näet Googlen karttapalvelussa klikkaamalla tähän. Lisätietoja RSLH:n reiteistä ja oman reitin perustamisesta Tarja Pajarilta tlpajari(at)gmail.com tai 040 839 5543.
Talvilintureitit web
 
Talvilintulaskennan havainnot ilmoitetaan joko Laji.fi Vihko-järjestelmässä (31.10.2018 alkaen) tai paperilomakkeilla.

Valtakunnallisesti kaikkien reittien tulokset lintuyhdistyksittäin löytyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta. Yhden reitin tuloksia eri vuosilta pääsee vertailemaan tällä työkalulla: https://laji.fi/project/MHL.3/stats?tab=species

 
Kuvat:
↑ Talvilintujen laskennassa pitää tuntea lintujen äänet (kuva: Tarja Pajari).
↓ Kartta RSLH:n alueen talvilintulaskentareiteistä. Siniset ovat aktiivisia reittejä; punaisia reittejä ei ole laskettu 2000-luvun alkuvuosien jälkeen.